Area Suport Empresarial

NOTÍCIES

El Segre, 27.06.2011

Els autònoms de Lleida, entre els que menys cotitzen

Els treballadors autònoms de Lleida estan a la cua a l'hora de cotitzar a la Seguretat Social. A la província, el 82,82 per cent dels autònoms cotitzen per la base mínima legal, el percentatge més alt de Catalunya i entre els més elevats d'Espanya, on són el 81,3% els que opten per pagar el mínim, cosa que després es tradueix en cotitzacions també baixes.

Segons dades de la Tresoreria a Lleida, a la província hi ha 41.696 autònoms, davant dels 46.860 que tenia el sector al juny del 2008, xifra que suposa un descens de 5.164 en aquest període de crisi. Bona part d'aquests han causat baixa pel tancament dels seus negocis a causa de la recessió.

Al novembre passat va entrar en vigor una normativa que permet a aquest col·lectiu una cotització addicional per al conegut com l'atur dels autònoms, quan han de cessar l'activitat forçats per les circumstàncies. Es tracta d'una contingència a la qual es poden adherir els autònoms de forma voluntària i que també ha d'anar acompanyada de la previsió en cas d'accidents laborals (aquesta última oscil·la entre l'1 i el 6% en funció del risc de la seua activitat). A Lleida, només 8.023 paguen per aquesta segona possibilitat. Els que vulguin afegir-se a aquestes contingències tenen fins al dia 30 per poder adherir-s'hi.

Es calcula que els autònoms haurien de pagar entre 18,70 i 27,02 euros més per aquestes dos contingències al mes, depenent de les seues bases. Amb fins a 17 mesos de cotització es tenen dret a dos mesos d'atur i, superant els 48 mesos, s'arriben als dos anys de prestació. La meitat dels nous negocis a Catalunya no superen els dos anys de vida, d'aquí la importància de la previsió.

D'altra banda, segons la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), la Generalitat deu 392,6 milions d'euros als autònoms catalans en concepte de l'impost sobre el valor afegit (IVA) que aquests empresaris han avançat a l'administració autonòmica i que encara no els ha estat tornat.
Àrea Suport Empresarial SL C/ La Font, nº 63 · 25430 Juneda (Lleida)
Telèfon 973 15 04 03
Fax 973 15 15 05
Facebook de Neus Salla Facebook de Carme Salla

Estem millorant el nostre serveis als clients.Participa en les nostres enquestes.