Area Suport Empresarial

NOTÍCIES

El Segre, 18.07.2011

La crisi empeny aturats i familiars de pagesos a treballar de temporers

UP ja supera el miler de contractes a la fruita i Aeall-Asaja n'ha tancat 300 més a Lleida

Lleida ha vist en les últimes dècades com canviava el perfil laboral de qui recull la fruita. Enrere han quedat els estius en què els estudiants eren la mà d?obra de bona part de les finques, també els intents de contractacions en altres províncies agràries i han caigut en picat les que es feien en els últims anys en països extracomunitaris. De fet, Unió de Pagesos explica que aquest any tot just vindran 550 colombians amb més de dos anys d?experiència com a temporers, un 30% menys que l?any passat. Es tracta de persones que tenen experiència i la confiança de productors que ja hi han comptat en temporades anteriors.

La conselleria de Treball aposta perquè la fruita sigui un sector que doni feina a una part dels aturats de Lleida, després dels fracassos dels últims anys. No obstant, les condicions han canviat i amb la crisi són cada vegada més els aturats que volen una feina al camp veient que sectors com el del totxo ja no tornaran a ser, com a mínim a curt termini, el que eren.

Salomó Torres, responsable de la campanya d'Unió de Pagesos, explica que el sindicat ja ha realitzat un miler de contractacions a Lleida (Empresa i Ocupació no n'ofereix de moment dades oficials i remet a les organitzacions agràries). En el seu cas, representa un lleuger descens respecte a l'any passat, però recorda que ara són les primeres setmanes de campanya.

El gruix dels contractes corresponen a treballadors de la zona de Lleida, majoritàriament immigrants i tots amb permís de treball. Tot i que, segons les seues paraules, encara és insignificant el nombre de catalans que busquen feina a la fruita, es comencen a trobar cada vegada amb més oferta. Torres explica que aquest any també detecten contractacions que qualifica d'"internes". Es tracta de les cada vegada més habituals contractacions de familiars per recollir la producció.

El líder d'Aeall-Asaja, Pere Roqué, explica que fins al moment el seu sindicat ha subscrit més de 300 contractes de treball i que una tercera part corresponen a aturats de la zona. A l'hora de planificar la campanya, recorda que Asaja aposta per concatenar campanyes agrícoles d'altres zones. Per exemple, treballadors en la recollida de maduixa que ara vénen a la fruita dolça.

Per la seua part, Jordi Vidal, tècnic de JARC, assegura que han fet molt poques contractacions davant de l'abundant mà d'obra disponible. De fet, assegura que hi ha cooperatives que han arribat a penjar cartells en què s'anuncia que no necessiten personal davant del nerviosisme de candidats aspirants a una feina.
Àrea Suport Empresarial SL C/ La Font, nº 63 · 25430 Juneda (Lleida)
Telèfon 973 15 04 03
Fax 973 15 15 05
Facebook de Neus Salla Facebook de Carme Salla

Estem millorant el nostre serveis als clients.Participa en les nostres enquestes.