Area Suport Empresarial

NOTÍCIES

Àrea Suport Empresarial SL, 18.11.2011

Formació universitària = futur incert

Em va caure a les mans un article que partia de Philip Brown, professor de ciències socials de la Universitat de Cardiff (país de Gal?les) i autor de ?The Global Auction? (La subhasta global) i que ens aproxima a la realitat que hauran d'afrontar els nostres fills en la seva trajectòria acadèmica.

Fins ara, al món occidental tot semblava que estava ben estructurat: els joves que volien competir per accedir a les millors empreses i ocupar els millors llocs de treball i de responsabilitat havien d'invertir molts recursos, temps i diners, per formar-se a les millors i més reconegudes universitats occidentals, tradicionalment proveïdores d'aquest talent. Funcionava l'equació que equiparava l'educació de qualitat amb la bona ocupació i els ingressos elevats.

Els occidentals havíem cregut que, el desenvolupament dels països emergents, no ens situaria en posicions competitives amb aquests, ja que europeus i nord-americans serien els proveïdors d'aquest talent i els països emergents, aportarien la mà d'obra massiva i barata. Però sembla ser que les coses no funcionaran així. Una illa del sud de la Xina, ha estat convertida en un megacentre d'alta educació on hi estudien 120000 alumnes en 10 universitats. L'han dotat de tecnologia d'última generació i dóna cabuda a 50 centres d'investigació dedicats a àrees punteres del Management, entre d'altres.

En aquest escenari, els nostres llicenciats es troben competint en un mercat global contra els professionals dels països emergents que aporten el seu talent per un sou més barat i contra la tendència de les empreses més poderoses, que ja no demanden professionals amb expedients acadèmics brillants sinó persones que hagin demostrat la seva vàlua a la pràctica del dia a dia, anomenats ?top performers?. En aquestes circumstàncies, la formació universitària ja no és una inversió segura.

Aquí a casa nostra, l'excedent de diplomats i llicenciats, ha fet que es trobin competint en un mercat de talent intern que els ha dut a assumir com a fet natural la divergència entre la seva graduació acadèmica i el nivell professional del lloc de treball que ocupen. En quina situació quedaran els nostres joves, quan el talent extern penetri amb força al nostre mercat de treball? Qui els hi explica aquesta nova realitat als joves, que es troben en el moment just d'orientar el seu futur acadèmic i professional? Que passa amb el foment de la formació professional?, i per últim, com contestem a la pregunta: que és l'èxit?

Hem de redefinir de manera urgent l'expressió ?èxit professional?. Per fer-ho hem de tornar a pensar en competitivitat i formació, independentment de si és o no universitària, i forçosament hem de millorar-la amb formació en valors humans com el de l'esforç i el de la superació constant i permanent.

Neus Salla Capdevila
Directora d'Àrea Suport Empresarial
Àrea Suport Empresarial SL C/ La Font, nº 63 · 25430 Juneda (Lleida)
Telèfon 973 15 04 03
Fax 973 15 15 05
Facebook de Neus Salla Facebook de Carme Salla

Estem millorant el nostre serveis als clients.Participa en les nostres enquestes.